Kultur bidrar till attraktiva platser

Platser med ett rikt kulturliv genererar både inresande besökare och inflyttare.

Här hittar du underlag som visar att kultur kan vara avgörande för både bosättningsval och platsers konkurrenskraft genom att kultur främjar sociala band, binder samman ett samhälle och skapar en gemensam identitet.
Här argumenteras även för att kommunala investeringar i kultur bidrar till välfärd och dynamiska stadsmiljöer, vilket gör det kulturella perspektivet till en nyckelfaktor för utvecklingen av en plats.

Kultur gör skillnad! Livskraft och attraktivitet – om kulturens betydelse i Sveriges gles- och landsbygder (rapport)

Av Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (2015)

Kultur gör skillnad! Att kunna ta del av ett levande och varierat kulturutbud, liksom att själv ha möjlighet att ägna sig åt skapande verksamhet, kan vara avgörande för människors benägenhet att besöka en plats, att flytta in och att stanna kvar. Kultur är, kort sagt, en viktig faktor för orters, kommuners och regioners attraktivitet. 
Rapporten är en uppföljning av en tidigare översikt som byggde på intervjuer med ett antal representanter för offentlig och föreningsdriven kulturverksamhet som svarade på frågor om sin syn på kultur i glesbygd.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

“Kultur är en viktig faktor för orters, kommuners och regioners attraktivitet”

Läs rapporten här. 


Stadsutveckling med samverkan (rapport)

Av Mälardalsrådet (2014)

Hur är det möjligt att skapa ett mer vitalt stadsliv? Hur kan vi utveckla centrum- och handelsområden där människor trivs? Hur möjliggör vi att människor kan vara deltagande i utformningen av sin miljö? De frågorna undersöks i fem konkreta exempel på arbetsprocesser med kulturellt perspektiv från platser runt om i Stockholm-Mälarregionen. Exemplen omfattar allt från musikevenemang till stadsodling som kulturellt uttryck.

I rapporten hittar du slutsatser som:

"Kulturellt perspektiv, en framgångsfaktor för stadsutveckling"

Läs rapporten här.


Kultur, turism och stadsattraktivitet – Kultur som attraktion och värdeskapare (rapport)

Av Göran Cars, Kungliga Tekniska högskolan (2006)

I denna bok sammanfattas resultaten av några av de forskningsprojekt som KTH:s forskargrupp för Kultur och samhällsbyggande genomfört. De projekt som behandlas har som gemensam nämnare att de diskuterar sambanden mellan kultur, attraktivitet och stadsutveckling.

Projekten har bedrivits med utgångspunkt i fallstudier av Ales Stenar i Ystad, Folkoperan och Globen i Stockholm samt Västergötlands museum i Skara och Stockholms restauranger.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

"Kultur har betydelse för var människor bosätter sig"

”Kultur spelar idag en nyckelroll i konkurrensen mellan städer, både för att bygga en positiv image och attrahera besökare och rotlösa nationella och internationella företag, liksom för att attrahera den nya stora gruppen av välutbildade med hjälp av stadens kvaliteter."

Läs rapporten här


Stadens kultur och tillväxt (rapport)

av Rudolf Antoni och Charlotta Mellander för Fastightetsägarna och SOM-institutet (2006)

I denna rapport listas Sveriges 34 mest kulturella städer och studien bekräftar att det finns en stark koppling mellan kultur och tillväxt. Dessutom fungerar kulturen som en indikator som visar på platsens öppenhet och tolerans.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

"Städer med kultur har en positiv befolkningsutveckling"

"Kulturens rum är attraktiva och underlättar nya kontakter. Ur tillväxtperspektiv är en stad med stor kontaktyta mellan människor attraktiv att flytta till. Sociala och nätverksaktiva invånare underlättar inträdet för nykomlingar. Kulturen erbjuder en mötesplats och ett kontaktnät utöver de som familj och arbete kan erbjuda."

Läs rapporten här

 


Varas Värde Varar - en studie om värdet av Vara konserthus (rapport)

av John Armbrecht och Tommy D. Andersson, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (2008)

Grundtanken bakom denna studie är att de metoder som används för att sätta ett värde på naturmiljö och naturupplevelser också är lämpliga för att värdera kulturupplevelser. Studien av Vara kommuns investering i att etablera ett konserthus visar på att det har gett direkta effekter för besökare och icke-besökare. Värdet av att bo nära kulturinstitutionen ger ökade välfärdseffekter genom ökande inflyttning, ökande disponibel inkomst och sjunkande arbetslöshet.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

"Kommunala satsningar på kultur ökar välfärden"

Läs rapporten här


En del av Kultursäkringen

Denna sida är en del av Kultursäkringen, ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen. Klicka här för att komma till Kultursäkringens startsida.